Cursussen oude muziek

Kunstprojecten

FESTIVAL VAN RENAISSANCEMUZIEK

VLAAMS CULTUREEL KWARTIER

In het weekend van 21 & 22 september 2013 organiseerde het Vlaams Cultureel Kwartier Nijmegen in samenwerking met Intervalli een festival van renaissancemuziek

Dit derde festival (na de succesvolle edities van 2007 en 2011) had als motto: EUROPA VANUIT VLAANDEREN.
Op zaterdag 21 september om 20u15 trad het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde ensemble Intervalli op onder leiding van de bekende Vlaamse musicus Erik Van Nevel, en met medewerking van Paul Smit (renaissancetrombone) en Hanneke Waardenburg (viola da gamba). In dit concert (Cenakelkerk, Heilig Landstichting) werd het Requiem van Francisco Guerrero ten gehore gebracht. De Spaanse polyfonie heeft veel te danken aan de capilla flamenca van keizer Karel V, die zijn eigen Vlaamse musici meenam naar Madrid, waar zij hun muziekstijl introduceerden. Spaanse componisten als Guerrero en Morales mogen terecht de erfgenamen van de Vlaamse polyfonisten worden genoemd.

Voorafgaand aan dit concert heeft het ensemble Antigoon het publiek verwelkomd op het Pastoor Rabouplein met vrolijke volksmuziek uit Vlaanderen.

Op zondagochtend om 11u30 trad Kris Verhelst, een zeer gewaardeerde Vlaamse klaveciniste, op in de prachtig gerestaureerde kapel Onder de Bogen op het terrein van Dekkerswald. Zij heeft muziek ten gehore gebracht van componisten uit de Lage Landen (Sweelinck, Cornet) en Engelse virginalisten, die gevlucht uit Engeland in Brussel en Antwerpen een veilig heenkomen hadden gevonden.
Er was gelegenheid om in het aangrenzende theehuis na dit recital koffie of thee te drinken.

Ook was aan te bevelen bij mooi nazomerweer: van Dekkerswald naar de Cenakelkerk te wandelen om daar om 15 uur het concert van kamerkoor Mnemosyne onder leiding van Koen van der Meer bij te wonen: Ave Maria, vinum bonum est. Motetten en misdelen van Hildegard von Bingen en Dufay tot Lassus en Sweelinck, een overzicht van vijf generaties componisten, waarin de evolutie van de muziekstijlen van de late middeleeuwen tot de late renaissance duidelijk gestalte heeft gekregen.

Op 22 december 2013 trad het ensemble Intervalli op in de RK kerk van Overasselt. Een talrijk publiek luisterde aandachtig naar Spaanse kerstmuziek uit de renaissance.

Op 18 april 2014 heeft het ensemble Intervalli een Goede Vrijdag concert verzorgd onder leiding van Erik Van Nevel in de protestantse kerk te Groesbeek.

Tijdens het Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen heeft het ensemble Intervalli onder leiding van Erik Van Nevel op 31 augustus 2014 de festivalmis in de Stevenskerk opgeluisterd met de Missa Cuiusvis toni van Ockeghem. Na de festivalmis verzorgde Intervalli een druk bezocht concert in de zuiderkapel van de Stevenskerk.

Ook in 2015 trad het ensemble INTERVALLI op tijdens het Gebr. van Limburg Festival in Nijmegen. De festivalmis bestond dit jaar uit muziek van Ockeghem en Josquin. Ook dit jaar gaf INTERVALLI na de drukbezochte mis twee korte concerten. Dat alles onder leiding van Erik Van Nevel.

In het kader van de samenwerking met het Vlaams Kwartier Nijmegen zongen op 23 oktober 2016 het ensemble Intervalli olv Marianne Salden samen met de schola Voces Caelestes olv Hanneke van der Grinten het Requiem van de Spaanse renaissance-componist Juan Esquivel voor een enthousiast publiek in de Cenakelkerk van de Heilig Landstichting. Dit concert werd door de Vlaamse Vertegenwoordiging in Den Haag financieel gesteund.

Op Witte Donderdag en Goede Vrijdag 2017 zong ons vaste ensemble de Lamentaties van Jeremias van componist Lassus voor die twee dagen voor een talrijk en aandachtig publiek in de Antonius Abt kerk van Overasselt.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.